Kunstgebit

Een kunstgebit is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Omdat het per persoon verschilt hoeveel tanden er ontbreken, zijn er verschillende soorten protheses (kunstgebitten). Als u een deel van de tanden mist is er een gedeeltelijke prothese en bij het ontbreken van alle tanden is er een volledige prothese.

Behandelplan volledige prothese/kunstgebit

Bij een volledige prothese wordt zowel in de onderkaak als in de bovenkaak een prothese geplaatst. Het behandelplan is volledig afhankelijk van de persoonlijke situatie en zal van tevoren eerst met u besproken en toegelicht worden.

 1. Het maken van de eerste afdrukken
  Globale afdrukken van de boven- en onderkaak worden gemaakt om passende afdruklepels te kunnen maken.
 2. Het maken de definitieve afdrukken
  Met speciale op maat gemaakte afdruklepels worden de boven- en onderkaak precies afgedrukt voor de juiste pasvorm.
 3. Beet bepalen
  Hier wordt bepaald hoe de tanden en kiezen op elkaar moeten komen en worden de kleur en vorm van de tanden uitgekozen. Ook wordt er besproken wat de wensen zijn van de stand van de tanden (levendig, of netjes naast elkaar).
 4. Passen kunstgebit
  In deze fase is er een proefprothese van was met tanden en kiezen. In de mond wordt dan bekeken of de kiezen goed op elkaar sluiten en of de tanden mooi bij u passen. Als in deze fase alles goed is zal het kunstgebit definitief gemaakt worden.
 5. Plaatsen definitieve kunstgebit
  Nu zal het kunstgebit geplaatst worden. Hierbij zal gekeken of de kiezen goed op elkaar sluiten en of er geen pijn ontstaat.

Vervanging kunstgebit

Er kunnen diverse redenen zijn waarom uw kunstgebit toe is aan vervanging. Wat kunnen deze redenen zijn en wat kunt u het beste doen? We schreven de meest voorkomende siuaties voor u op.

Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese, ook wel partiële prothese genoemd, kan de oplossing zijn als u nog een deel van uw eigen tanden heeft. Daarnaast kan de partiële prothese ook het aangezicht van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. De tanden die nog aanwezig zijn vormen de basis voor de bevestiging van een plaatje of frameprothese. Het aantal tanden dat u nog heeft bepaalt welk type prothese voor u geschikt is.

Het klikgebit: een kunstgebit op implantaten

Soms is een kaak zo ver versleten dat deze helemaal vlak is. Een prothese zal dan erg los in de mond aanvoelen en niet fijn zitten. In dit soort gevallen kan een klikgebit (kunstgebit op implantaten) een oplossing bieden. In veel gevallen wordt deze behandeling en het techniekwerk (gedeeltelijk) door de verzekeraar vergoed.

Meer weten over de mogelijkheden van een kunstgebit?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Naam:*
Geslacht:*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Bent u al patiënt bij ons:*
Patiënt van/voorkeur voor:*
Opmerking/vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*