Het melkgebit

Omdat in een mond van een kind natuurlijk geen grote, volwassen tanden passen, krijgt een kind eerst een melkgebit. Het melkgebit zorgt ervoor dat een kind kan bijten, kauwen, spreken, slikken, is belangrijk voor de ontwikkeling van het gezicht en de kaken en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit.

Wanneer komen de melktanden en -kiezen door?

De leeftijd waarop het melkgebit doorkomt verschilt per kind. De eerste melktand breekt zo rond de zes en negen maanden door. De eerste twee melktanden zullen aan de onderkant in het midden tevoorschijn komen. Daarna volgen de twee middelste snijtanden aan de bovenkant. De laatste melkkies verschijnt ongeveer tussen de 24 en 30 maanden. Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen.

Het verzorgen van een melkgebit

Omdat het melkgebit wordt gewisseld is het logisch om te denken dat je het niet goed hoeft te verzorgen. Maar dit is zeker niet het geval. Een slechte verzorging van het melkgebit kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit doet pijn en hierdoor kan het kind slechter gaan eten, zich niet lekker voelen of moeilijk slapen. Ook kan een slechte verzorging van het melkgebit invloed hebben op het blijvend gebit. Vanwege deze redenen is een goede verzorging van het melkgebit zeer belangrijk.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de tandarts?

Wij raden aan om uw kind vanaf tweejarige leeftijd mee te nemen naar de tandarts wanneer u zelf naar de tandarts gaat. Zo kan uw kind alvast wennen aan de tandarts en tandartsstoel. Een echte behandeling is dan meestal nog niet nodig. Wilt u tips voor het eerste tandartsbezoek van uw kind? Klik hier.

Kan ik mijn kind beter een beker of een flesje geven om uit te drinken?

Vaak sabbelen aan een zuigflesje of anti-lekbeker met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt en andere melkproducten kan het gebit aantasten. Omdat het gebit langdurig met suikers in aanraking komt, is er een grote kans op het ontstaan van zogenoemde zuigflescariës. De kans hierop is kleiner als kinderen hun zoete drankjes in één keer opdrinken. Laat daarom uw kind vanaf negen maanden uit een beker zonder tuit drinken in plaats vanuit een zuigflesje of anti-lekbeker en geef geen flesje drinken mee naar bed (water uitgezonderd). 

Mijn kind duimt/gebruikt een speen, is dit schadelijk voor het gebit?

Zuigen is een natuurlijke, instinctmatige behoefte van een baby. Kinderen zuigen graag op hun duim of op een speen. Meestal levert dit geen problemen op voor het melkgebit. Pas als de eerste snijtanden van het blijvend gebit doorbreken, kan duimen schadelijk zijn. Dan kan uw kind de boventanden van het blijvend gebit en de kaak naar voren duwen. Als uw kind gaat duimen, kunt u het beter een speen geven. Een speen kunt u natuurlijk gemakkelijk weghalen. Een kind stopt zijn duim sneller en vaker in de mond dan een speen. Daarom leert een kind het gebruik van een speen meestal gemakkelijker af. Probeer zowel het duim- of speenzuigen van uw kind zo vroeg mogelijk af te leren, in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvend gebit.

Het volwassen gebit

Wanneer komt het volwassen gebit door?

Een kind begint doorgaans met wisselen tussen het zesde en twaalfde jaar. De nieuwe exemplaren drukken de melktanden en -kiezen eruit. Ook komen er een paar nieuwe kiezen bij; rond het zesde levensjaar achter de laatste melkkies en rond het twaalfde levensjaar nóg een kies. Een volledig volwassen gebit bestaat uit 12 tanden en 16 kiezen.

Mijn kind heeft vaak een gaatje, ondanks goed poetsen. Hoe kan dit?

Helaas is het krijgen van gaatjes niet eerlijk verdeeld. Sommige kinderen hebben meer kans op een gaatje. Maar zelfs een kwetsbaar gebit kan door een goede mondhygiëne en een verstandig eetpatroon gaaf blijven.

Nieuwe patiënten van harte welkom

Nieuwe patiënten zijn bij alle vestigingen van Partners in Mondzorg van harte welkom. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Naam:*
Adres:*
Postcode/ woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
E-mailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr/ sofi-nummer:*
Praktijk van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons:
Reden inschrijving:*
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

* Verplichte velden