Parodontologie

Tandvlees speelt een belangrijke rol in onze mondgezondheid. Is het tandvlees in een vergevorderd stadium van ontsteking, dan is er sprake van parodontitis. In dat geval heeft een lichte tandvleesontsteking (gingivitis) zich uitgebreid naar de rand van het tandvlees en/of het kaakbot, hetgeen een ernstig risico kan betekenen voor uw gebit.

De risico’s van parodontitis

Wanneer het kaakbot door parodontitis dusdanig is aangetast kan het verdwijnen, met als gevolg dat uw tanden en kiezen los gaan staan en uitvallen. Vaak hebben patiënten niet door dat ze parodontitis hebben. Toch zijn er signalen die op parodontitis kunnen wijzen.

De symptomen van parodontitis

  • Gevoelig tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Bloedend tandvlees (bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen)
  • Een veranderende stand van 1 of meer tanden
  • Een vieze smaak of adem in uw mond

Herkent u 1 of meer van bovenstaande symptomen, bespreek deze dan met uw tandarts. Hij/zij kan u indien noodzakelijk naar de parodontoloog doorverwijzen. Afhankelijk van de staat van uw tandvlees en uw gebit zal er dan een gezamenlijk behandelplan opgesteld worden.

De diagnose van parodontitis

Het 1e consult wordt uitgevoerd door de tandarts parodontoloog. Op basis van een medische anamnese (inzicht in uw algehele gezondheid), uw tandheelkundige geschiedenis, een klinisch onderzoek en een röntgenonderzoek wordt een diagnose gesteld. Meestal wordt dan duidelijk hoeveel afspraken nodig zijn om uw mondgezondheid weer in orde te krijgen.

Om vast te stellen of er sprake is van tandvleesontsteking worden verschillende controles uitgevoerd:

  • Vaststellen of het tandvlees ontstoken is m.b.v. een zogenaame pocketsonde. De sonde wordt in de pockets rondom alle tanden en kiezen geschoven. Als daarbij een (kleine) bloeding optreedt, kan het tandvlees ontstoken zijn.
  • Zijn tanden en kiezen los komen te staan door kaakbotverlies?
  • Is er sprake van tandplak en tandsteen?
  • Is er sprake van teruggetrokken tandvlees?

In combinatie met de metingen wordt op röntgenfoto’s vastgesteld hoeveel kaakbot verloren is gegaan. Op basis van deze gegevens kunnen we per tand aangeven wat de vooruitzichten zijn.

De behandeling van parodontitis

De behandeling is gericht op het optimaliseren van uw mondgezondheid en om infecties te bestrijden. De nadruk ligt op het reinigen van de gebieden tussen uw tanden. Tijdens een professionele gebitsreiniging worden tandsteen en tandplak (onder verdoving) verwijderd.
 
Tijdens elke afspraak zal een gedeelte van uw mond op deze wijze worden gereinigd. Enkele maanden na de laatste behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar de mondhygiënist om de behandeling voort te zetten.

Nieuwe patiënten van harte welkom

Nieuwe patiënten zijn bij alle vestigingen van Partners in Mondzorg van harte welkom. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Naam:*
Adres:*
Postcode/ woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
E-mailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr/ sofi-nummer:*
Praktijk van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons:
Reden inschrijving:*
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

* Verplichte velden