Wat zijn aften?

Zowel sommige jongeren als volwassenen worden er regelmatig door geplaagd; pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes worden aften genoemd, maar wat zijn het eigenlijk?

Aften hebben een doornsede van drie tot vier millimeter en hebben een grijswitte of gele kleur. Ook hebben ze een rode, ontstoken rand en bevinden zich aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Aften zijn pijnlijk bij het eten van zuur of heet voedsel, maar zijn niet gevaarlijk en brengen geen blijvende gezondheidsschade toe.

Waardoor worden aften veroorzaakt?

De exacte oorzaak van het ontstaan van aften is (nog) niet duidelijk. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken die we voor u op een rijtje hebben gezet:

  • Hard tandenpoetsen
  • Als reactie op bepaalde medicijnen
  • Aandoeningen waardoor de mond vatbaarder wordt voor infecties
  • Een slechte mondhygiëne
  • Een slecht passend gebit of scherpe tanden die tegen de wang aankomen
  • Per ongeluk op de wang bijten tijdens het kauwen

Moet ik de tandarts waarschuwen wanneer ik een aft heb?

Aften komen bij veel mensen geregeld voor en zijn niet gevaarlijk. Mochten de aften na twee weken nog niet zijn verdwenen kunt u onderstaand contactformulier invullen. Ook kunt u bellen naar de vestiging van uw keuze. Misschien heeft u scherpe randjes aan uw tanden en kiezen waardoor de aften steeds terugkomen. Ook een slecht passend kunstgebit kan de oorzaak zijn. Bespreek dit met uw behandelaar, hij/zij kan dit voor u aanpassen.

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/ vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden