Droge mond

Een droge mond. U herkent het waarschijnlijk wel; bijvoorbeeld tijdens een presentatie waarbij u veel moet praten, of wanneer u stress hebt. Dit is normaal en komt vaak voor. 

Heeft u langdurig of blijvend last van een droge mond? Dit kan slecht zijn voor uw gebit en mondslijmvlies en heeft vaak een andere oorzaak.

De oorzaken van een langdurige of blijvende droge mond

 • Het gebruik van medicijnen
  Veel medicijnen hebben als bijwerking dat de speekselklieren minder speeksel afgeven. Denk dan aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk, om hartritmestoornissen tegen te gaan, antidepressiva en slaap- en plasmiddelen. 
 • Tijdelijk door ziekten
  Wanneer u koorts of diarree heeft kan een droge mond optreden. Ook wanneer u lijdt aan een suikerziekte die nog niet goed onder controle is kunt u een droge mond ervaren. Bij deze ziekten is een droge mond van tijdelijke aard.  
 • Blijvend door ziekten
  Bij ziekten zoals aids of Sjögren (chronische onsteking van de traan- en speekselklieren) zijn klachten zoals een droge mond blijvend.
 • Bestraling
  De speekselklieren kunnen door radioactieve bestraling van een gezwel in het hoofd of in de hals worden beschadigd. 

Hoe kom ik ervan af?

Lees hier verder hoe u monddroogheid kan bestrijden.

Moet ik vaker naar de tandarts?

Wanneer u één keer in de drie maanden naar de tandarts of mondhygiënist gaat kan een beginnende aantasting van uw tanden en kiezen tijdig worden herkend en verdere aantasting worden voorkomen. Vooral wanneer u een ernstige monddroogheid heeft kan de aantasting heel snel gaan, waardoor er bij een hafljaarlijkse controle te veel tijd tussen zit.

Neem contact met ons op!

Heeft u langdurig last van een droge mond zonder aantoonbare reden? Of denkt u dat uw medicijnen oorzaak zijn van de droge mond en wilt u een speekselvervanger gebruiken? Neem contact met ons op!

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/ vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden