Gevoelige tandhalzen

Wanneer u een gezond gebit heeft ligt het tandvlees netjes, zonder zwelling rond de tanden en kiezen en is het roze van kleur. Wanneer u uw tanden poetst en tussen de tanden en kiezen reinigt bloedt het tandvlees niet. 

Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Als het tandvlees terugtrekt, komen de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel zit geen glazuur, daardoor zijn de tand en kies erg gevoelig voor invloeden als warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes (cariës) in het blootliggende deel.

Waardoor trekt het tandvlees terug?

Door te krachtig, te langdurig of met een te harde tandenborstel te poetsen kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Maar ook door een tandvleesontsteking (parodontitis) kunt u terugtrekkend tandvlees krijgen. 

Oplossing?

De tandarts of mondhygiënist kan samen met u de gevoeligheid aanpakken. De behandelmethode is afhankelijk van de oorzaak van de gevoeligheid. Mogelijk zult u uw mondhygiëne moeten verbeteren, uw manier van tandenpoetsen moeten veranderen, of uw voedingspatroon moeten aanpassen. Ook kan de tandarts een lak aanbrengen met extra fluoride, maar deze is van tijdelijke duur. Bij ernstige klachten kunnen de blootliggende halzen voorzien worden van een vulmiddel, bijv. composiet. 

Tips tegen gevoelige tandhalzen

  • Poets op een juiste manier en geef dus niet te veel druk met de tandenborstel. Hiermee minimaliseer je de beschadiging van de tandhals en voorkomt u gaatjes;
  • Gebruik een tandpasta of gel tegen gevoelige tandhalzen en spoel met een fluoride spoelmiddel;
  • Pas uw voedingspatroon aan. Drinkt u bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank, dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. De ingangen van de kanaaltjes worden breder. Hierdoor gaan de prikkels gemakkelijk door het tandbeen heen.

Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn. Bespreek uw tandhalsgevoeligheid met onze tandarts of mondhygiënist.

Meer weten?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag aan een mooi en stralend gebit.

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/ vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*