Verkleurde tanden

We hebben allemaal een andere kleur tanden en kiezen. Sommige mensen hebben heel witte tanden, en sommige mensen wat gelere tanden. Soms wijkt ook één tand sterk af van de andere tanden.

Tandbeen en glazuur

Een tand bestaat uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voor het grootste deel de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. 

Waarom zijn de hoektanden vaak geler?

De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daardoor zijn de hoektanden vaak geler van kleur.

Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Er zijn twee soorten verkleuringen. Uitwendige verkleuringen (veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak) en inwendige verkleuringen (verkleuringen in het tandbeen en glazuur). 

Oorzaken uitwendige verkleuringen

Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak (het wit-gelige laagje op tanden en kiezen) dringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

Hoe ontstaan inwendige verkleuringen? 

Inwendige verkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Een val of een harde klap op de tand. Uw tand kan geel, grijs of blauw verkleuren. Dat wordt een 'dode' tand genoemd. Het afsterven van uw tandzenuw veroorzaakt de verkleuring. Als tand geleidelijk geel verkleurt, is dat een teken dat de tandzenuw zich terugtrekt. Deze verkleuringen kan de tandarts meestal verhelpen.

          

  • Het verouderingsproces. Uw glazuurlaag wordt dunner en de laag tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur. Daardoor dringen kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen makkelijker in de tand door. Meestal kan de tandarts deze verkleuring behandelen.    

          

  • Een grijze of zwarte vulling in uw tand of kies. Hierdoor heeft deze een andere kleur dan uw overige tanden en kiezen. Een grijze amalgaamvulling kunt u laten vervangen door een witte (kunststof) vulling.

           

  • Ontwikkelingsstoornissen in het allereerste begin van een tand (tandkiem) of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan dergelijke verkleuringen wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.   

          

Wat kunt u tegen verkleuringen doen?

In veel gevallen is het mogelijk uw tanden een mooiere kleur te geven. Denkt u hierbij aan het plaatsen van facings of het bleken van de tanden. Neem contact met ons op, wij helpen u graag aan een mooi en stralend gebit. 

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):*
E-mailadres:*
Telefoonnummer:*
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/ vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden