Slechte mondhygiëne

Onvoldoende mondhygiëne kan gebitsrisico’s met zich meebrengen. Soms kan een andere aandoening in uw lichaam de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Bijvoorbeeld als u diabetespatiënt bent, of aan een hart- of vaatziekte lijdt. Als u zwanger bent, wordt aangeraden een mondhygiënist te bezoeken. Ook een ongezonde levensstijl (b.v. roken) kan gebitsrisico’s met zich meebrengen.

Het hart en mondgezondheid

De laatste jaren is er in de media regelmatig aandacht besteed aan de relatie tussen mondhygiëne en de algemene gezondheid. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat slechte mondhygiëne kan leiden tot o.a. aderverkalking, met een verhoogd risico op hart en vaatziekten als gevolg.

Maar ook wordt er in de medische wereld steeds vaker verband gelegd met kanker (maag, darmen en alvleeskanker) als gevolg van slechte mondhygiëne. Met name bij mannen zou de kans op kanker aan de alvleesklier hierdoor groter zijn. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan en krijgen bacteriën de kans schade aan te richten. En helaas lijkt het er dus op, dat die schade niet alleen tot de mond beperkt blijft.

Wat kunt u zelf doen?

  • Tweemaal daags uw tanden goed poetsen.
  • Tweemaal daags uw tanden goed flossen.
  • Een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist.

Mondhygiëne en zwangerschap

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Indien er parodontitis-problemen zijn, dan blijkt uit onderzoek dat er een grotere kans bestaat op een te vroeg geboren kind of laag geboortegewicht, dan vrouwen zonder parodontitis.

Wat is het advies?

  • Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te behandelen.
  • Laat het gebit daarom regelmatig controleren.
  • Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de tandarts/mondhygiënist te blijven gaan.

Voor mondhygiëne-adviezen tijdens de zwangerschap kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygiënist.

Roken en mondgezondheid

Roken heeft een schadelijke uitwerking op de mondgezondheid. Roken heeft ook een negatief effect op de genezingsprocessen in de mond. Verder kan roken zorgen voor verkleuring van tanden en kiezen en treden verkleuringen van vullingen en kunstgebitten eerder op.
 
Wetenschappelijke artikelen tonen aan dat roken invloed heeft op de mondgezondheid. Rokers zijn vatbaarder voor tandvleesontstekingen en ontwikkelen daardoor op jongere leeftijd parodontitis dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van ontstoken tandvlees, maar nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en het tandvlees niet snel bloedt. Daardoor komen u en uw tandarts of mondhygiënist er vaak laat achter dat het tandvlees ontstoken is.

Wat is het advies?

Stoppen met roken voorkomt dat de mondgezondheid verder verslechtert. Ook zorgt het ervoor dat de behandeling door de mondhygiënist meer succes heeft.

Nieuwe patiënten van harte welkom

Nieuwe patiënten zijn bij alle vestigingen van Partners in Mondzorg van harte welkom. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Naam:*
Adres:*
Postcode/ woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
E-mailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr/ sofi-nummer:*
Praktijk van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons:
Reden inschrijving:*
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
 

* Verplichte velden