Tandimplantaten Culemborg

Een tandimplantaat is een zeer elegante, functionele én blijvende oplossing. Een tandimplantaat met een kroon of brug voelt aan als uw eigen tanden. Tandimplantaten worden geplaatst door tandartsen, kaakchirurgen of implantologen. Uw tandarts geeft advies, afgestemd op uw situatie, over het plaatsen van tandimplantaten.

Wat is een tandimplantaat?

Een implantaat is een schroefje, gemaakt van titanium, dat het lichaam gemakkelijk accepteert. Het vervangt de tandwortel en wordt in de kaak aangebracht. Hierop wordt een kunstelement (b.v. kroon) geplaatst. In 2-6 maanden vormt zich nieuw botweefsel en tandvlees om het schroefje en is het implantaat net zo stevig verankerd als een natuurlijke tandwortel. Titanium tandimplantaten gaan tientallen jaren mee.

Mogelijkheden tandimplanaten

Ontbrekende tanden/kiezen zijn geen fraai gezicht. Bovendien heeft men verminderd kauwvermogen en kunnen de buurtanden gaan verschuiven en/of uitgroeien. Implantaten met een kroon zijn een mooie blijvende oplossing. Dat geldt ook voor een brug of wanneer je kaak ernstig is geslonken.
Zelfs een volledige kunstprothese kan - door middel van een kliksysteem – geplaatst worden op implantaten; het zgn. klikgebit. Op het implantaat worden één of meerdere kunstelementen geplaatst. De kunstelementen zijn gemaakt van vol keramisch materiaal of van metaal gegoten met een keramische toplaag.

Voordelen tandimplantaten

Een implantaat biedt veel voordelen. Om een gewone kroon of brug te plaatsen, zijn gezonde tandwortels noodzakelijk. Soms worden ook gezonde ‘buurelementen’ behandeld, terwijl deze in geval van implantaten met rust worden gelaten. Een gedeeltelijke of gehele kunstprothese (plaatje of kunstgebit) kan los gaan zitten, er kan voedsel onder komen en het kaakbot kan slinken. Smaak en spraak zijn verminderd en er ontstaan gemakkelijk zweertjes en blaasjes in de mond. Bij implantaten in combinatie met een kunstprothese is er een vaste constructie, waarbij spraak en smaak behouden blijven. Het geheel voelt aan als je eigen tanden en ziet er fraai uit.

Problemen tandimplanaten

Wanneer u met gezondheidsproblemen kampt (suikerziekte, ernstige botontkalking, na bestraling in het hoofd- en halsgebied, etc.) dient er altijd overleg te zijn tussen uw behandelend specialist en de Tandarts-Implantoloog. Voor het plaatsen van tandimplantaten dient de patiënt volwassen te zijn (uitgegroeid). Er is geen maximum leeftijd.

Behandeling tandimplanaten

Net als bij een kroon op een natuurlijk element, worden er afdrukken van het gebit gemaakt. Vaak krijgt u eerst een tijdelijk en later een definitief kunstelement op het implantaat. Soms maakt men door middel van een CT-scan vooraf een 3D gebitsmodel van het uiteindelijke resultaat. Het aanbrengen van een tandimplantaat gebeurt tijdens een kleine operatieve ingreep (kan onder lokale verdoving). Pijnstillers en spoelen met een mondontsmettend middel volstaan. Na 7 dagen komt u terug voor controle en het verwijderen van de hechtingen. Het implantaat heeft ongeveer 2 tot 6 maanden nodig om in te bedden in de kaakholte. Hierna wordt het definitieve kunstelement geplaatst.

Nazorg tandimplanaten

Goede algehele mondhygiëne en periodieke controle zijn een voorwaarde.

Kosten en verzekering

Voor een kunstgebit op implantaten zijn de kosten voor de patiënt maximaal € 250,- ; de patiënt dient wel volledig tandeloos te zijn. Vergoeding van overige implantaten is afhankelijk van de noodzaak, de aanwezigheid van andere blijvende elementen en de toestand van het kaakbot. Vooraf wordt meestal een behandelplan inclusief kostenberekening opgesteld, dat door de zorgverzekeraar wordt beoordeeld. Voor vragen over vergoedingen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
 

Adresgegevens:

De Raaf 13
4102 DG Culemborg

Openingstijden:

Ma t/m vrij van 8.30 - 12.30 uur 
​en van 13.00 - 17.30 uur

Route:

Google Maps