Een tandartsverzekering: ja of nee?

Alle premies voor 2016 zijn bekend en u heeft tot 31 december de tijd om te kijken welke zorgverzekering het beste aansluit bij uw wensen en behoeften. Gezien de (soms forse) premiestijgingen is het voor iedereen relevant om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Aangezien een basiszorgverzekering de tandartskosten niet dekt voor iedereen ouder dan 18 jaar, dient iedereen voor zichzelf te bepalen of deze aanvullende verzekering relevant is.

Wat kost de tandarts?

Zolang u alleen naar de tandarts gaat voor de periodieke controle, het vullen van een klein gaatje of een eenvoudige gebitsreiniging,dan is de tandarts goed betaalbaar.

Voorbeeld: Gaat u twee keer per jaar voor de periodieke controle en heeft u over het hele jaar één gaatje, dan betaalt u ongeveer €114,-.
In vergelijking met een tandartsverzekering bent u dan voordeliger uit, omdat de eenvoudigste tandartsverzekering €110,- per jaar bedraagt. Naast de premie betaalt u ook nog 20% tot 25% van de behandeling omdat u 75% tot 80% van uw behandelingen vergoed krijgt (met een maximum van €250,- per jaar) In dit geval is een tandartsverzekering dus niet de voordeligste keuze.

Tandartsverzekering

Heeft u vaak behandelingen aan uw gebit nodig? Wanneer u gekozen heeft voor een tandartsverzekering, kunnen u hoge kosten bespaard blijven.
Een eenvoudige tandartsverzekering kan u een beperkt voordeel opleveren. Wanneer u ongeveer de maximale €250,- vergoed krijgt en daar de premie vanaf haalt, bespaart u ongeveer €140,- per jaar.

Er zijn ook uitgebreide tandartsverzekeringen

Voor een uitgebreide tandartsverzekering kan het nodig zijn dat u een medische keuring ondergaat. Blijkt uit die keuring dat u veel dure behandelingen nodig heeft, dan zal u deze verzekering niet af kunnen sluiten.

Een tandartsverzekering is relatief duur, waardoor het verstandig is om de juiste afwegingen te maken. Kunt u het risico dragen omdat u een gezond gebit heeft? Dan kunt u de controleafspraken en de kleine behandelingen zelf betalen. Wanneer u hogere kosten verwacht is het verstandig een tandartsverzekering af te sluiten. Vergelijk de tandartsverzekeringen met elkaar en let hierbij ook op de acceptatievoorwaarden.

 

Bron: Wegwijs